Alopecia on autoimmuuni sairaus, joka aiheuttaa joko osittaista tai totaalista karvan lähtöä. Sen syntymekanismia ei täysin tunneta eikä siihen ole parannuskeinoa. Karvojen lähdön aiheuttaa kehon vasta-aineiden valmistaminen hiusnystyjä vastaan. Alopecia on lähinnä kosmeettinen ongelma, johon kestopigmentointi on oiva ratkaisu. Postauksessa käsitellään kestopigmentointia lähinnä alopecian näkökulmasta, mutta se sisältää paljon hyvää perustietoa pigmentoinneista melko lyhyessä paketissa.
kulmakarvat Alopeetikolle
Tyypillisesti alopeetikolle on meikkauksen lisäksi vaihtoehtona kulmakarvojen saamiseksi on ainoastaan kestopigmentointi tai microblading, sillä iho hylkii hyvin todennäköisesti myös kirurgisesti asennettuja karvatuppia.
Kestopigmentoinnilla korostetaan kulmakarvoja, silmän- sekä huultenrajoja. Pigmentoinnissa ihoon viedään väripigmenttejä siihen tarkoitetulla neulalla tai microblading terällä. Pigmentoinnin teko on lähellä samaa tekniikkaa, jota käytetään myös perinteisessä tatuoinnissa. Väriä ei kuitenkaan laiteta yhtä syvälle ja värien koostumus on hieman erilainen.
kestopigmentointiin liittyvät haitat
Lyhyt aikaisia haittoja ovat ihon ärsytysreaktiot, kuten punoitus ja turvotus, joita esiintyy useimmilla asiakkailla ainakin jonkin verran heti käsittelyn jälkeen. Kun iho rikotaan neulalla tai terällä, ei näiltä reaktioilta voida koskaan täysin välttyä; onhan iholla pieni haava. Useimmiten turvotus ja punoitus kuitenkin poistuvat kulmien alueelta jo tunneissa tai viimeistään parin ensimmäisen vuorokauden aikana.
Kestopigmentoinnissa käytetyille aineille, kuten puudutteelle tai itse värille voi olla allerginen. Nykyään pigmentointi on kuitenkin todella turvallista ja värit ovat korkealaatuisia eivätkä sisällä esim. hajusteita tai raskasmetalleja kuten nikkeliä. Säåilöntäaineitakin niissä on minimaalinen määrä. Jos on tiedossa olevia allergioita, niistä on hyvä olla yhteydessä tekijään jo etukäteen, sillä pigmentoinnin teossa voidaan käyttää ennen käsittelyn alkamista myös erilaisia puhdistusaineita sekä piirtämisvälineitä. Kaikki kosmetiikka-allergiaan liittyvä on hyvä kertoa jo ajanvarausvaiheessa, jotta mahdolliset allergista reaktiota aiheutttavat aineet voidaan sulkea jo etukäteen pois. Oman kokemukseni mukaan allergiset reaktiot pigmentointiin liittyen ovat erittäin harvinaisia, kun käytetään laadukkaita tuotteita.
Pigmentoinnin epäonnistuessa voidaan joissain tapauksissa pigmentoinnin muotoa ja väriä korjata toisella pigmentoinnilla. Korjausmahdollisuudet on kuitenkin syytä selvittää konsultoinnissa ennen pigmentointiajan varaamista, jotta voi välttyä uusilta pettymyksiltä lopputuloksen suhteen.
Kestopigmentointia voidaan poistaa laserilla, erilaisilla liuotushoidoilla sekä äärimmäisissä tapauksissa jopa kirurgisesti leikkaamalla.
Kestopigmentoinnin uusiminen ja jälkipigmentointi
Kestopigmentointiin ja microbladingiin kuuluu 2 käsittelyä. Ensimmäisen kerran jälkeen väriin jää yleensä aukkoja ja vaaleita kohtia, jotka korjataan jälkipigmentoinnissa. Jälkipigmentoinnissa väriä voidaan vielä esimerkiksi tummentaa tai muotoa hioa. Jälkikäsittely on tärkeä osa onnistunutta pigmentointia ja se tehdään yleensä noin 1-3 kuukauden kuluttua ensimmäisestä käsittelystä. Useimmiten pigmentointi/microblading tulee valmiiksi kahdessa käsittelyssä, joskun voidaan vaatia vielä pientä korjausta kolmannessa käsittelyssä.
Microbladingin kesto on yleensä noin 6-24 kuukautta ja kestopigmentoinnin kesto 1-5 vuotta. Oletettuun kestoon liittyvät asiat on hyvä tarkastaa valitulta pigmentoinnin tekijältä vielä erikseen, sillä siihen vaikuttavat esim. käytetty tekniikka ja käytetyt värit. Vahvistuksen tarve on hyvin henkilökohtainen. Yleensä vahvistuksia on tarpeen tehdä noin 1-3 vuoden välillä.
Mitä eroa on kestopigmentoinnilla ja microblandingilla?
Kestopigmentoinnin ja microbladingin ero ei selity värien erilaisuudella eikä ihokerroksella, johon väri viedään. Erona on ainoastaan käytetty tekniikka, jolla väri ihoon laitetaan. Microblading on täysin manuaalinen tekniikka kun taas perinteisesti kestopigmentoinnin tekoon käytetään laitetta, joka toimii sähkövirralla. Microblading terällä jälki on ihotyypistä riippuen yleensä hieman tarkkarajaisempi kuin koneella tehtynä. Microbaldingissa väripigmenttiä menee ihoon pienempi määrä, josta johtuu sen lyhyempi kesto.
Tästä aiheesta olen kirjoittanut kokonaisen postauksen, jonka pääset lukemaan täältä.
pigmentointipaikan ja tekijän valinta
On tärkeää etsiä sellainen tekijä, jonka työt tai suurin osa niistä miellyttävät omaa esteettistä silmää. Konsultoinnissa käynti etukäteen on hyvä tapa nuuskia tekijän taustoja, jos niitä ei muuten ole esimerkiksi nettisivuilla esillä. Tärkein neuvoni on kuitenkin portfolion perusteellinen ja huolellinen tutkiminen. Pigmentointi on kuin käsiala: kaikkien pigmentointijälki on yksilöllinen. Hyvällä tekijällä on pigmentoinneista paljon kuvia ja hän näyttää ja/tai julkaisee niitä mielellään. Konsultoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota myös tilojen yleiseen siisteyteen.
Kannattaa pyytää nähtäväksi kuvia myös parantuneista töistä, jos niitä ei ole nähtävillä esimerkiksi nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa.
Parantumisen jälkeen lopputulokseen ei voi juuri itse vaikuttaa. Pigmentoinnit voi suojata aurinkovoiteella sekä välttää tälle alueelle kohdistuvia kosmeettisia käsittelyitä kuten kuorintoja, naamioita tai esimerkiksi mikroneulausta, laseria tai erilaisia happokäsittelyitä.
Milloin pigmentointia ei voi/kannata tehdä?
Lähtökohtana on aina se, että pigmentointi voidaan tehdä vain terveelle iholle.
Asiakkaan on oltava terve, käsittelyyn ei tulla flunssaisena, kuumeisena tai antibioottikuurin aikana
Asiakas ei saa olla raskaana
Asiakkaan on oltava vähintään 18-vuotias. Suomessa laki ei määrää ikärajaa tatuointi- tai kestopigmentointipalvelulle, mutta useimmiten niitä ei tehdä alaikäisille.
Asiakas ei ole nauttinut alkoholia eikä huumeita ennen käsittelyä, jotta harkinta kyky ei olisi alentunut. Alkoholin nauttiminen ennen käsittelyä voi myös vaikuttaa niin, että verta vuotaa herkemmin, mikä voi haitata värin tarttumista.
Diabetesta sairastavalle pigmentointi voidaan tehdä ainoastaan lääkärin luvalla.
Pigmentointia ei voida tehdä, jos sairastaa hemofiliaa (verenvuototauti) tai syö verenohennuslääkkeitä tai jos asiakkaalla on hepatiitti-infektio
Asiakkaalla ei saa olla tiedossa olevaa arpien paranemisen yhteydessä ilmenevää keloidi-taipumusta
Asiakas ei ole saanut syödä isotretioniinia sisältäviä antibiootteja viimeisen kuluneen 6 kk aikana, sillä riski arpikudoksen muodotumiseen voi olla kasvanut. Myös iholle käytettävät akne-lääke ja a-vitamiinin voiteet voivat olla este pigmentoinnin teolle.
Luomen päälle ei voi pigmentoida. Ne voidaan yrittää kiertää pigmentointia suunnitellessa tai niiden kohdalle jätetään aukko.
Solunsalpaajahoitojen aikana ei voida tehdä pigmentointia. Syöpähoitojen suhteen on pigmentointiin tulijan aina konsultoitava omaa hoitavaa lääkäriä
Pigmentoitujen alueiden hoitaminen kotona
Kestopigmentointi ja microblading näyttävät 4-7 päivän ajan tummemmalta kuin lopullinen väritulos. Noin viikon kuluessa kaikki ylimääräinen väri hilseilee pois kuolleen ihosolukon mukana.
Tyynyliina ja kasvopyyhe vaihdetaan puhtaisiin pigmentointipäivänä.
Käsitelty alue huuhdellaan runsaalla vedellä kahdesti päivässä ja siihen levitetään 3-5 kertaa päivässä Bepanthenia tai muuta tarkoitukseen sopivaa voidetta.
Pigmentoinnissa ja microbladingissa käynnin jälkeen tulee kolmen päivän ajan välttää voiteiden, voimakkaiden pesuaineiden ja meikkien käyttöä käsitellyillä alueilla.
Hikoiluttavaa urheilua tulee välttää noin 3 päivän ajan.
Auringossa oleskelua, solariumia, uimista, saunomista ja voimakasta hikoilua, kuten hot joogaa, tulee välttää noin viikon ajan.
Käsitellyt alueet voi tarvittessa suojata aurinkovoiteella. Mielellään suojakerroin 50.
Pigmentoinnin jälkeen syntyvää hilseilyä ei saa raapia eikä irrottaa.
Näitä ohjeita tulee noudattaa myös jälkipigmentoinnin jälkeen.
Kestopigmentoinnin jälkeen ei voi luovuttaa verta 4 kuukauteen. (Kansainvälisissä verenluovutussäännöissä luokitellaan tatuointipalveluksi.)sattuuko pigmentointi?
Pigmentoinnin teko ei ole kovin kivuliasta, mutta kyseessä ei ole hemmotteluhoito; mennäänhän käsittelyssä neulalla ihon alle. Käytän kaikissa pigmentoinneissa pintapuudutetta, mutta on hyvin todennäköistä tuntea nipistystä tai raapimisen tunnetta siellä täällä ainakin kulma- ja huulipigmentointikäsittelyjen alussa. Kasvot ovat täynnä pieniä hermoja ja lihaksia, joten tuntemukset ovat usein henkilökohtaisia. Toiset puutuvat täysin ja tuntevat ainoastaan koneen tuottaman tärinän ja sormien kosketuksen iholla. Toisilla käsittely tuottaa pientä epämukavuutta aivan käsittelyn loppuun asti. Kivun takia ei käsittelyä ole koskaan ollut tarpeen jättää kesken.