Tässä postauksessa käsitellään erityisesti kulmakarvojen muodon vaikutusta kasvoihin ja niistä syntyvään vaikutelmaan.
Kulmat ovat vain harvoin luonnostaan symmetriset
Ensivaikutelma syntyy muutamissa sekunneissa uuden ihmisen tapaamisesta. Kulmakarvat kertovat kantajansa persoonallisuudesta joskus yllättäväkin paljon, sillä ne ovat tärkeä väline tunteiden ja viestien välittämisessä ihmisten välillä.
Muotoilulla, värjäyksellä, meikkaamisella ja pigmentoinnilla on tarkoituksena tuoda kulmien muoto lähemmäksi toisiaan, sillä harvalla meistä kulmat ovat syntymälahjana saatu symmetrisenä. Yleisesti ottaen, mitä symmetrisemmät, sen parempi. Luusto ja lihakset poikkeavat usein eri kasvon puolilla toisistaan. Usein toinen kulmakarvoista onkin helpompi muotoilla mieleiseksi, mutta toisen kanssa tuskaillessa voi vierähtää hermoja raastava aamuhetki jos toinenkin.
Pienet eroavaisuudet kulmien välillä voivat tilannekohtaisesti olla ihan ok ja joskus ne tuovat ihastuttavalla tavalla kantajansa persoonaa esille. Esimerksiksi joillakin meistä (itseni mukaan lukien) on tapana kohottaa kulmakarvoista toista tai molempia silmät avatessa. Tällaiset tahdosta riippumattomat lihasliikkeet voivat hankaloittaa joskus muotoilua ja meikkaamista. Siksi onkin hyvä joskus kääntyä kulmakarvojen osalta ammattilaisen puoleen. Postauksen tarkoituksena ei ole väittää, että kaikkien kulmakarvojen tulisi olla samanlaiset tai kuin suoraan oppikirjasta, mutta muutamia perussääntöjä on hyvä noudattaa.
Kulmakarvojen muodon vaikutus kasvoihin
Ei ole aivan yhden tekevää, minkä muotoiset kulmakarvat ovat. Liian pyöreät tai liian ylhäällä olevat kulmakarvat saavat ilmeen näyttämään helposti hämmästyneelle, liian alhaalla olevat kulmakarvat taas saavat kantajansa näyttämään väsyneeltä. Erimuotoiset kulmakarvat ovat olleet trendikkäitä, hieman aikakaudesta riippuen. Ihannekulmakarvan koetaan olevan sopivan siipimäinen. Tällä hetkellä kulmakarvat saavat olla runsaat, mutta ajoittain muodissa ovat olleet myös kapeaksi nypityt kulmakarvat. Esimerkiksi 1920- ja 1960-luvuilla kulmat saatettiin nyppiä jopa kokonaan pois ja piirtää tilalle uudet.
Mikäli kulmakarvan alkupää on kulmakarvan korkein kohta, on vaikutelma helposti alakuloinen ja tuokin mieleen esimerkiksi juuri 1920-luvun dramaattisen tyylin. Sama vaikutelma tulee liian alas tai liian pitkälle ohimolle piirretystä kulman loppupäästä. Vaikutelma on harvoin ilmettä piristävä.
Jyrkästi nousevat tai alkupäästään liian alhaalla olevat kulmakarvat puolestaan saavat ilmeen näyttämään tuimalta. Liian tasapaksu ja suora kulman muoto voi tehdä ilmeestä raskaan. Kaukana toisistaan olevat alkupäät saavat ilmeen näyttämään apealta ja lähellä olevat vihaiselta; voi syntyä vaikutelma siitä kuin kulmat olisivat koko ajan kurtussa. Toisaalta: ei pieni särmä pahaa tee, mutta aina kannattaa miettiä minkälaisen vaikutelman haluat itsestäsi antaa.
Täydellinen kulmien muoto
Hyvä nyrkkisääntö kulmakarvan muodolle on seuraava: noin 2/3 kulman mitasta nousee ja 1/3 laskee. Nousun ja laskun jyrkkyydellä tai loivuudella, kokonaispituudella ja paksuudella sekä alkamis- ja päättymiskohdilla on tietenkin erittäin suuri merkitys yleisvaikutelmaan. Näitä varioimalla jokaiselle löytyy varmasti persoonallinen kulman malli. Edellä olevaa ohjetta noudattamalla voi välttyä pahimmilta muotovirheiltä. Kokonaisuus kuitenkin syntyy monen tekijän summana.
Yleensä kulman alku on linjassa silmän sisänurkan kanssa. Tässä voi olla muutaman millin heitto suuntaan tai toiseen. Kulman alku vaikuttaa mm. illuusioon siitä, ovatko silmät kaukana toisistaan vai lähellä toisiaan.
Oppikirjan mukaan muotoillussa kulmassa loppupää on linjassa silmän urkonurkan ja nenänpielen kanssa.
Kulmakarvan korkein kohta tulisi olla suunnilleen silmän ulkonurkan kohdalla.
Näillä neljällä ohjeella pääsee kulmien muotoilussa jo melko hyvin liikkeelle. Ohjeet on havainnollistettu seuraavassa kuvassa.
Kasvot ovat erittäin harvoin täydelliset peilikuvat toisistaan ja sama pätee myös kulmakarvoihin. Jos kulmien muotoilu tuntuu ylivoimaisen vaikealta voi olla hyvä käydä ammattilaisen luona meikkiopastuksessa tai kulmien värjäyksessä ja muotoilussa. Kun malli on kerran saatu hyväksi onnistuu myös sen ylläpito yleensä jonkin aikaa helpommin kotona. Kulmien muotoilu ja värjäys hoituu kätevästi esimerkiksi kampaajalla käydessä tai esimerkiksi kasvohoidon tai ripsipidennyksen yhteydessä.
Kulmakarvojen meikkaaminen
Kulmat ovat tärkeä osa huoliteltua olemusta ja ovat yksi meikkaamisen tärkeimmistä peruspilareista. Hyvänmuotoiset kasvoihin sopivat kulmakarvat tuovat jo sellaisenaan ryhtiä kasvoille ja luovat raamit muulle silmämeikille. Useimmilla meistä kulmakarvoja on luonnostaan ainakin jonkun verran ja niitä korostamalla saadaan tuotua esiin kasvojen piirteitä ja persoonaa luonnollisella tavalla. Kulmien meikkaaminen on tärkeä osa niin peruspäivämeikkiä kuin iltameikkiäkin. Tumman iltameikin kanssa on lupa meikata myös kulmakarvoista hieman tummemmat kuin normaalin ehostuksen yhteydessä. Kulmakarvojen meikkaamiseen löytyy apuvälineitä vaikka millä mitalla geeleistä ja vahoista puuterimaisiin tuotteisiin kulmakynien värikirjosta puhumattakaan. Kokeile rohkeasti erilaisia tuotteita ja välineitä kulmien meikkaamiseen, jotta löydät juuri itsellesi sopivat.
Tuuheille kulmille saattaa riittää kohennukseksi pelkkä muotoilu, mutta rehottavat tai keskeltä yhteen kasvaneet kulmakarvat voivat tehdä ulkonäöstä huolittelemattoman. Pinsetteihin on siksi syytä tarttua vähintään kerran viikossa hajakarvojen poistamiseksi.
Tribeautyssa on saatavilla tavallisen meikkopastuksen lisäksi ehostusopastusta, jossa keskitytään pelkästään kulmakarvojen meikkaamiseen. Palvelu sisältää kulmien värjäyksen ja muotoilun, jonka jälkeen syvennytään asiakkaan mieltä askarruttaviin kulmakarvojen meikkauspulmiin.
Kulmien väri
Kulmien värin on hyvä sointua hiusten sävyyn. Vaalea hiuksisten kulmat saavat olla muutamaa astetta omia hiuksia tummemmat. Tummahiuksisten kulmakarvat saavat olla myös muutamaa astetta hiuksia vaaleammat. Kysy apua kulmasävyn valintaan vaikkapa kampaajakäynnillä tai kysy rohkeasti apua henkilökunnalta kosmetiikkaosastolla vieraillessasi.
Usein vain punertava hiuksisille sopii selkeästi lämpimät ruskean sävyt. Mustalla maalatut kulmat näyttävät helposti kovilta ja luonnottomilta. Usein tummillekin kulmille riittää ruskeat ja harmaat värit tai näiden yhdistelmät kulmameikin sävyksi.
Kulmien pigmentointi ja microblading
Luusto ja lihaksisto määräävät kulmien paikan, vaikka omia kulmakarvoja ei olisi ollenkaan. Pigmentointia suunniteltaessa (ja meikatessa) on hyvä hieman jumpata kasvolihaksia, jotta varmistutaan siitä, että kulmakarvat liikkuvat luonnollisesti ilmeiden mukana. Kulmakarvojen perinteinen tarkoitushan ei ole jököttää kiltisti paikallaan, vaan ne on tehty liikuteltaviksi!
Pigmentointia tehdessä on hyvä pitää järki kädessä mallin kanssa. Meikatessa muodolla voi leikitellä enemmänkin, mutta suosittelen pigmentointia ja microbladingia tehdessä miettimään tarkasti kulmien luonnollista muotoa siinä määrin kun omista kulmakarvoista on apua. Suuriakin muutoksia voi pigmentoinnissa kulmien muotoon tehdä, mutta itse vältän mielläni pigmentoimasta minkään tietyn trendin mukaisia kulmakarvoja; niihin yleensä kyllästytään nopeimmiten. Etenkin liian pitkää loppuosaa kannattaa välttää kulmapigmentoinnissa, ettei vuosien päästä lopputuloksesta tule liian laskeva. Liian alas laskeutuva alkupää on myös usein sellainen asia joka ensimmäisenä alkaa tuottaa ongelmia iän karttuessa. Onneksi pigmentointia voi kuitenkin käydä päivitämässä muutamien vuosien välein, sillä väri poistuu aineenvaihdunnan mukana.
Asiakas on usein omien kulmakarvojensa asiantuntija jossain määrin, sillä hän katselee itseään peilistä joka päivä ja varminta onkin etsiä pigmentoinnille ammattilaisen kanssa yhdessä sopiva ratkaisu muodosta. Ensimmäiseen pigmentointiin mennessä ei aina tiedä välttämättä tarkalleen mitä odottaa, mutta jälkipigmentoinnissa ja vahvistuksessa voi mallia ja väriä vielä muuttaa.
Pigmentointivärin valintaan vaikuttavat hiusten värin ja asiakkaan tyylin ja mieltymysten lisäksi myös ihon pohjasävy. Tämän viimeisenä mainitun syyn takia on värin valinta hyvä jättää ammattilaiselle, joka tuntee omat värinsä ja niiden käyttäytymisen ihon parantumisen jälkeen. Ensimmäinen pigmentointikerta tehdään mielummin liian vaalealla kuin liian tummalla värillä.
Kulmien pigmentoinnin jälkeen voi omia kulmakarvoja edelleen halutessaan kestovärjätä. Muotoilu helpottuu, sillä ainoastaan hajakarvat tarvitsee nyppiä.
Rakkaudesta kulmakarvoihin, Satu
Lue lisää
Lue lisää kulmien muodon piirtämisestä ennen kestopigmentointia
Lue lisää meikkipalveluista ja meikkiopastuksesta!
Lue lisää pigmentoinneista!
Lue lisää microbladingista!
Milloin pigmentoinnin konsultointiin?
Lue lisää kulmien värjäyksestä!