Pigmentoinnin ottamisen ensimmäinen ja tärkein vaihe on oikean ja itselle sopivan pigmentointipaikan valinta. Mutta mitä tulee ottaa huomioon, kun päätös on tehty ja aika on varattu? Tässä postauksessa käsitellään pigmentointiin valmistautumisen lisäksi asioita, joita on hyvä huomioida myös pigmentoinnin paranemisaikana. Tässä postauksessa käsitellyt asiat koskevat myös microblading -käsittelyä, vaikka sitä ei erikseen joka kohdassa mainita.
Konsultointiin vai ei?
Pigmentoinnin konsultointi on aina asiakasta, ei tekijää, varten. Se on kuitenkin tärkeä osa onnistunutta lopputulosta. Kaikki epäselvyydet ja huolet on syytä selvittää ennen pigmentointiajan varaamista. Konsultoinnissa keskustellaan asiakkaan toivomista asioista, katsellaan värikarttaa ja voidaan suunnitella pigmentoinnin mallia meikillä. Usein katsellaan kuvia jo tehdyistä pigmentoinneista ja jutellaan kotihoidosta. Olen aiemmin kirjoittanut konsultointiin liittyen kokonaisen postauksen, jonka pääse lukemaan tästä.
Konsultoinnissa käynti on tärkeää myös siinä tapauksessa, että voidaan varmistua jonkun tietyn pigmentointitekniikan sopivuudesta omalle iholle. Esimerkiksi, jos askarruttaa soveltuisiko omalle iholle paremmin kestopigmentointi vai microblading. Muualla tehdyt pigmentoinnit on aina käytävä näyttämässä paikan päällä etukäteen.
Milloin on paras ajankohta ottaa pigmentointi?
Esimerkiksi vuoden ajalla ei ole juurikaan väliä, mutta on muutamia tilanteita, joissa voi omaa harkintaa parhaasta ajan kohdasta käyttää. Pigmentointeja otetaan ympäri vuoden, mutta tietenkin loma-ajat ovat erityisen suosittu ajankohta varsinkin pigmentointiin ensikertaa tuleville. Kesäaika sekä esim. syys- ja talviloma viikot ovat erittäin kysyttyjä ja aika on syytä varata ajoissa, jotta saat ajan juuri toivomallesi ajankohdalle. Pigmentoinnin vuoksi ei tarvitse pitää lomaviikkoa, mutta on ihan ymmärrettävää, että ensikertalaisia jännittää. Oman kokemukseni mukaan lopputulos on kuitenkin niin inhimillisen näköinen, että jälkipigmentointiajat kelpaavat asiakkaille usein myös keskellä tavallista viikkoa.
Pigmentoinnin voi tehdä vain terveelle iholle
Ihon on oltava pigmentointiin tullessa terve. Tämä on ehdoton lähtökohta pigmentoinnin onnistumiselle. Esimerkiksi rohtuneille huulille ei pigmentointia kannata lähteä tekemään. Huuliherpeksen päälle ei pigmentoida: herpes hoidetaan pois normaaliin tapaan ennen pigmentointiin tuloa.
Siitepölyallergisille en suosittele silmänrajausten ottoa pahimpana allergia-aikana. Jos silmät ovat valmiiksi kutisevat, niin hoitamisesta voi tulla melkoisen inhottavaa. Myös silmätulehdus on este silmänrajauspigmentoinnille.
Atoopikkojen ja psoriasista sairastavien on yleensä paras tulla lämpimänä kesäkautena, jolloin kuivuutta ja kutinaa on iholla yleensä vähemmän kuin esimerkiksi kuivana ja kylmänä talvikautena. Tämä asia on tietenkin asiakkaan ihon ja ihottuman laadusta kiinni. Tulee myös huomioida, että pigmentointia ei voi tehdä ihottuman päälle, mutta normaali ihon kuivuus ei ole este.
Aknelääkkeet, kuten Roaccutan ovat pitkä vaikutteisia ja keratolyyttisiä. Odottamalla tarpeeksi kauan, voidaan parhaiten varmistaa, että pigmentointiväri tarttuu iholle sekä pysyy siinä odotusten mukaisesti eikä hilseile liian nopeasti pois. Lääkityksen aikana ja sen jälkeen iho myös arpeutuu normaalia ihoa helpommin, minkä takia kestopigmentointeja ei tule ottaa 9 kuukauteen lääkekuurin loppumisesta. Lisätietoja saat hoitavalta lääkäriltäsi.
Raskaana oleville asiakkaille ei pigmentointia suositella. Tarttuvuutta voi vaikeuttaa elimistöön kertyvä neste, joka voi paksuntaa ihon pintaa hetkellisesti. Pigmentoinnista ei ole tutkittu olevan sikiölle haittaa, mutta jos kävisi niin huono tuuri, että pigmentoitu alue tulehtuisi, niin odottavaa äitiä voi olla hankala lääkitä. Pigmentoidun alueen tulehtuminen on kuitenkin äärimmäisen harvinaista, mutta koska kyseessä on avohaava, on tulehdusriski olemassa.
Sytostaattihoidot rajoittavat pigmentoinnin ottoa. Lupa pigmentointiin on aina kysyttävä hoitavalta lääkäriltä.
Paranemisaikaan liittyvät rajoitukset
Pigmentointiin ei ole syytä tulla ennen tärkeitä juhlia tai muita tapahtumia, joissa on oltava parhaimmillaan. Kulmien pigmentoimisen jälkeen paranemisaikaa on hyvä varata viikko, kun taas silmänrajaukset ja huulet yleensä paranevat jopa 4-6 päivässä.
Pigmentoinnin paranemisaikana on hyvä huomioida, että:
Pigmentoitu alue voi näyttää tummemmalta kuin tavoiteltu lopputulos. Noin 4-10 päivän aikana ylimääräinen väri hilseilee pois.
Pigmentoinnin päälle ei saa laittaa meikkiä ensimmäiseen 7 päivään. Kasvojen muut osat voi meikata tavalliseen tapaan.
Eyeliner pigmentointi aiheuttaa usein vähintäänkin lievää turvotusta, joka on yleensä pahimmillaan ensimmäisen nukutun yön jälkeen. Yleensä turvotus kuitenkin laskee päivän aikana.
Huulet ovat lähes taatusti turvoksissa heti käsittelyn jälkeen, mutta niistä turvotus laskee merkittävästi jo ensimmäisten tuntien aikana.
Voimakasta hikoilua, kuten saunaa ja hotjoogaa tulee välttää viikko.
Rankkaa urheilua on hyvä välttää 3 ensimmäistä päivää pigmentoinnista.
Auringonottoa ja solariumia tulee välttää ainakin ensimmäinen viikko. Tarvittaessa pigmentoidut ihoalueet voi suojata aurinkovoiteella, mutta juuri ennen aurinkolomaa ei pigmentointiin ole mitään asiaa.
Uiminen ja sulkeltaminen on kielletty, vaikka vesihuuhtelu ja -suihkuttelu onkin suositeltavaa paranemisen edistämiseksi.
Huulten pigmentointi voi laukaista huuliherpeksen siihen taipuvaisilla. Oireiden ilmaantuessa herpes hoidetaan normaaliin tapaan. Huuliherpekseen voi hankkia myös estolääkityksen ennen pigmentointiin tuloa. Lisätietoja saat apteekeista.
Kulmien ja ripsien kestovärjäys
Kulmien ja ripsien kestovärjäys on tietenkin täysin vapaaehtoista, mutta se on syytä tehdä viimeistään 3 päivää ennen pigmentointiin tuloa, jotta iholta on ehtinyt poistua kaikki siihen mahdollisesti värjäyksen yhteydessä tarttunut väri. Kestovärit eivät kuulu rikkinäiselle iholle, joten niitä ei pitäisi joutua ihon sisään pigmentointineulan lävistäessä ihon.
Ripsien värjääminen ennen eyeliner pigmentointia on erityisen hyvä vaihtoehto vaalearipsisille asiakkaille, sillä noin 3 päivään pigmentoinnin jälkeen ei saa käyttää ripsiväriä. Ripsien taivuttimella ja tummilla ripsillä saa kivasti ilmettä rajauksen lisäksi eikä ripsivärin pois jättäminen tunnu niin vaikealta; onhan ripsiväri monelle naiselle kuitenkin yksi tärkeimmistä meikkituotteista. Ripsentaivuttimen voi desinfioida huolella ja sitä voi alkaa käyttää, vaikka heti pigmentoinnin jälkeen.
Jos ripset tai kulmat haluaa värjätä pigmentoinnin jälkeen on pigmentoinnin oltava täysin parantunut. Suosittelen odottamaan kestovärin laittoa noin 2 viikkoa pigmentoinnista.
Ripsien kestotaivutus ja ripsipermanentti
Ripsien kestotaivutus tai -permanentti on hyvä tehdä viimeistään 48 tuntia ennen pigmentointia. Pigmentointia aloittaessa sekä pigmentoinnin aikana ripsien välit puhdistetaan huolellisesti eikä silmien ja ripsien ”hieromiselta” voida välttyä. Tämä koskee myös alarajauksen tekoa. Jos taivutuksen tai permanentin yhteydessä laitetaan kestoväri ripsiin, on käsittely tehtävä mielellään 3 päivää aikaisemmin.
Jos ripsien kestotaivutuksen tai -permanentin haluaa tehdä eyeliner pigmentoinnissa käynnin jälkeen niin suosittelen sitä tehtäväksi aikaisintaan 2 viikkoa pigmentoinnista.
Ripsipidennysten poisto
Ripsipidennykset ovat eyeliner pigmentointia tehdessä tiellä ja ne on ehdottomasti poistettava ennen käsittelyyn tuloa. Tämä koskee myös alarajauksen tekoa. Ripsikuidut vaikeuttavat turvallisen tukiotteen saamista silmäluomesta ja niihin sotkeentuu pigmentointiväriä, mikä haittaa näkyvyyttä ja hidastaa tekemistä. Lisäksi pigmentointineula ei pääse liikkumaan sulavasti ripsikuitujen joukossa. Pidennykset on käytävä poistattamassa viimeistään edellisenä päivänä tai annettava tippua pois ripsen luonnollisen uusiutumisen myötä. Ripsipidennyksiä ei kannata yrittää poistaa itse kotona, vaan antaa ammattilaisen tehdä poisto, jotta omat ripset eivät vaurioidu.
Jos ripsipidennykset haluaa ottaa pigmentoinnin jälkeen, niin se on varmasti järkevää tehdä se vasta jälkipigmentoinnin jälkeen. Ripsipidennyksen ottamista suosittelen aikaisintaan 2 viikkoa pigmentoinnin jälkeen.
Meikkaaminen pigmentointipäivänä
Useimmiten kysyttyihin kysymyksiin kuuluu mm. saako pigmentointiin tulla meikit kasvoilla. Kyllä saa, sillä iho puhdistetaan huolellisesti ennen aloittamista joka tapauksessa. Alkupuhdistus tehdään huolellisesti, vaikka meikkiä ei olisikaan.
Jos asiakas todella tarkka pigmentoinnin muodosta tai väristä, niin tietenkin asiakkaan oman meikin perusteella pigmentoija voi hieman päästä jyvälle asiakkaan toivomasta tyylistä, mutta jokainen on tervetullut pigmentointiin ilman meikkiäkin. Suunnittelu hoidetaan joka tapauksessa yhtä huolella. Mukana voi tuoda esimerkiksi oman huulipunan, huultenrajauskynän tai kulmiin käytettävän meikkituotteen, jos niiden sävy on tuntunut omaan makuun täydellisyyttä hivelevältä. Nämä tuotteet kannattaa ottaa mukaan erityisesti konsultointiin, jotta voidaan etukäteen varmistua siitä, että toivottu lopputulos on mahdollista saavuttaa (esim. huulten luonnollisen värin ollessa tumma/voimakas, ratkaisee se huulipigmentoinnin tulevan värin)
Mukana saa halutessaan tuoda myös valokuvia toivotusta tyylistä, jos omat kädentaidot eivät riitä sitä meikillä luomaan.
Varaudu epämukavuuteen
Pigmentoinnin teko ei ole kovin kivuliasta, mutta kyseessä ei ole hemmotteluhoito; mennäänhän käsittelyssä neulalla ihon alle. Käytän kaikissa pigmentoinneissa pintapuudutetta, mutta on hyvin todennäköistä tuntea nipistystä tai raapimisen tunnetta siellä täällä ainakin kulma- ja huulipigmentointikäsittelyjen alussa. Kasvot ovat täynnä pieniä hermoja ja lihaksia, joten tuntemukset ovat usein henkilökohtaisia. Toiset puutuvat täysin ja tuntevat ainoastaan koneen tuottaman tärinän iholla. Toisilla käsittely tuottaa pientä epämukavuutta aivan käsittelyn loppuun asti. Kivun takia ei käsittelyä ole koskaan ollut tarpeen jättää kesken.
Silmänrajausten teko on useimmiten täysin kivutonta; usein asiakasta enemmänkin vain hieman kutittaa.
Kulmien pigmentointia ja microbladingia verrataan usein kulmakarvojen nyppimisestä aiheutuviin tuntemuksiin.
Huulten pigmentointi on pigmentoinneista usein kaikkein epämukavin, vaikka kipu onkin siedettävissä.
Lue lisää
Lue lisää pigmentoinnin kotihoidosta
Kuinka valita pigmentointipaikka?
5 vinkkiä onnistuneeseen microbladingiin
Milloin pigmentoinnin konsultointiin?
Ensimmäinen kestopigmentointi
Lue lisää microbladingista
Lue lisää eyeliner pigmentoinnista
Lue lisää karvatekniikasta
Lue lisää huulipigmentoinneista